Тенденциите при храната през 2018 година 10.03.2018

Тенденциите при храната през 2018 година

Фокус към прецизността
Всяка година тенденциите в кулинарията се променят динамично по отношение вкуса на храната и по начина на презентиране. Години наред на мода беше естествено подредената чиния, в която изобилстваха гарнитури и различни компоненти, красиво подредени по един естествен начин, сякаш "без усилия". Тази тенденция обаче вече е в миналото. През 2018 година ще наблюдаваме по-сложни техники на главните готвачи, които прилагат систематичен подход в представянето на ястията. Те са подредени, структурирани и проектирани така, че майсторството в чинията да бъде приложено по един по-строг начин. Днес ще ви представим някои от модерните техники в оформянето на храната.

Мащабиране
Ефектът на мащабирането е една от най-популярните тенденции на кулинарната сцена. Елементите в чинията са подредени на слоеве, като в същото време се постига една изключителна ефирност.
    
Форми
Изкуството на 3D визуализациите вече оказва влияние и върху храната. Главните готвачи се стремят храната в чиниите да изглежда сякаш е жива, а творческите и нестандартните форми са безброй. Спирали, черепи, бухали - Вие решавате в какво ще се превъплъти храната Ви.
    
Кратер
Тази техника не е нова, но вече се използва не само при пюрираните картофи и сосове, а и при салатите и десертите. 
    
Ефектът на ветрилото
Друга интересна тенденция, която набира популярност, е ефектът на ветрилото. Тази техника, подобна на мащабирането, е чудесен начин да покажете композиционно структуриране върху чинията.
    
Монохроматични ястия
Монохромът е техника, която се наблюдава от няколко години насам. Все повече готвачи се опитват да я прилагат, като използват елементи в едни и същи тонове и ги представят в най-различни композиции.