Тези вкусни кроасани се разпространят в цяла Европа за кратко време. Французите превземат рецептата, правейки кросана по-въздушен и люспест. През 1863 г., думата кроасан се появява за първи път във френския речник Littré, което буквално означава полумесец. През 1905 г. рецептата е публикувана за първи път във Франция, а през 1938 г. терминът е включен в първото издание на Larousse Gastronomique. Родината на кроасана не е Франция, но изобретателните френски пекари с находчивост и фантазия са допринесли за популярността на вкусното печиво.
Международният ден на кроасана се празнува на 30 януари. Популярността му е толкова голяма, както и интереса към различните вариaции на рецептата за приготвянето му.
С добре покафенена коричка, той е идеален за започване на деня с чаша кафе, а солените варианти са чудесни като следобедна закуска.
Ако има предпочитан сладкиш за закуска в кафенета, барове, ресторанти и хотели, това е безспорно е кроасанът. Това печиво може да се хапва самостоятелно или с пълнеж, може да е както сладък, така и солен. Кроасанът е идеален като закуска за старт на делничен или почивен ден.
Днес ви представяме тази универсална рецепта за приготвяне на кроасани от бутер тесто във вашата професионална фурна, така че вашите клиенти и гости да могат да се насладят на страхотна закуска.
Какви съставки са ви необходими, за да направите тази рецепта за кроасан от бутер тесто за 12 души във вашата професионална фурна iKORE?
1 кг брашно
20 гр сол
100гр захар
50гр прясна мая
600 мл вода
1 яйце
600гр масло
Следвайте тези стъпки, за да направите вкусни кроасани:
Брашното се пресява и се смесва със солта и захарта.
Прясната мая се разтваря в малко вода.
Постепенно добавете яйцата.
Добавете останалата част от водата, за да направите гладко, еластично тесто.
Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си, след което изтупайте с ръце.
Изравнете тестото с дебелина около 5 см и добавете маслото по същия начин, както при бутер тестото.
Прегънете 4-те страни на тестото върху маслото.
Разточете равномерно, за да можете да нарежете триъгълници с еднакъв размер и тегло.
Оформете кроасаните:
Поставете триъгълника върху работната повърхност без (или с много малко) брашно.
С върха на триъгълника, обърнат към вас, започнете да се навивате навътре от основата.
Продължете да навивате, като използвате и двете си ръце. Оставете тестото да удвои обема си, поставете върху гладка тава за печене и изберете:
След като извадите от фурната, можете да сервирате вкусен кроасан от бутер тесто.
Да ви е вкусно!
А вие как предпочитате да похапвате кроасан?