С настъпването на лятото и високите температури замърсяването на храните с вируси или бактерии става по-лесно. В този период има по-висок риск от хранителни отравяния, което се превръща в грижа с най-висок приоритет за туристическата индустрия. Днес, чрез блога на Тirol Professional, ще споделим с Вас няколко прости съвета, които ще Ви помогнат да осигурите безопасна и здравословна храна във Вашите ресторанти.
Съвети за избягване на хранителни отравяния през летните месеци:
Безопасността на храните започва от процеса на закупуване на дадена стока, така че – купувайте внимателно! За да закупите продукти с високо
качество и в добро състояние, от съществено значение е да се разгледа срокът на годност на всички храни. Понякога обаче това не е достатъчно –
трябва да проверите и дали температурата на съхранение съвпада с посочената на опаковката.
Следващата критична точка, която всеки собственик на търговски обект трябва да държи под контрол, е транспортирането на храната след закупуването ѝ.
За да се избегне отравяне с храна, от решаващо значение е да не се прекъсва веригата на охлаждане, т.е. необходимо е да се спазват всички правила и
изисквания за транспортиране до ресторанта, така че храната да бъде доставена при съответната температура.
След като храната е пристигнала охладена или замразена в допустимите температурни стойности в обекта Ви, време е да обърнем внимание и върху
хигиената на служителите и професионалната кухня. В процеса на обработка на храната миенето на ръцете е един от най-важните аспекти.
За да улесните този процес, от голямо значение е да осигурите антибактериален сапун на всяка работна мивка, както и в санитарните помещения.
Почистването на промишлената кухня е друг ключов елемент. Много е важно да се поддържат чисти всички зони на индустриалната кухня, особено
когато приготвяте високорискови храни. Препоръчително е също така да бъде изработен план за поддържане на хигиената на всички съоръжения,
за да се гарантира максимално чистотата на заведението. При готвене на храна в ресторант трябва да се обърне специално внимание на червеното
месо, птичето месо, яйцата и рибата (обозначени като високорискови храни). При приготвянето им трябва да се достигне най-малко 65° С,
защото това е температурата, при която микроорганизмите умират.
Друг важен съвет: Размразявайте внимателно!
Не позволявайте продуктите да престояват дълго извън хладилник, след като са се размразили. Те трябва да се използват веднага, като е препоръчително
да не се замразяват повторно без предварителна топлинна обработка. Също така никога не съхранявайте размразени продукти до вече готова продукция
дори и в хладилника – по този начин рискувате да намалите стерилността на сготвената храна.
След като сте подходили сериозно към поддържането на хигиената в ресторанта, можете да сте сигурни, че този подход ще доведе до максимални
резултати от страна на Вашите служители и ще донесе удовлетворение на гостите Ви!
Тази статия достига до Вас благодарение на: