Историята на кулинарните училища 05.05.2017

Историята на кулинарните училища

Някога замисляли ли сте се как са изглеждали професионалните готвачи през 19-ти век и как тази професия
се е развила през годините? 

Chef-професия, която никога не е била оценена, така както днес. В световен мащаб, хиляди млади хора са
готови да превърнат хобито си в професия. Кулинарните академии са се развили и увеличили многократно
през годините и вече предлагат университетски степени и дипломи с престижно международно признание.
Тези центрове за обучение произлизат от първите училища за готварство, създадени през 19–ти век, някои
от които продължават да работят до днес и чиято история ще ви разкажем сега.
Снимка: Бостън, XIX век, „Cooking School“
Снимка: Бостън, XIX век, „Cooking School“

Преди създаването на първите училища за готвене, обучението за готвачи се е провеждало в институции
като армията и религиозните обекти. Готвачите, които са се занимавали с битово и обществено хранене
обикновено са били неквалифицирани работници, а развитието и обучението, за да се превърнат в
доказани професионалисти е било по поръчка на собствениците на обектите, които са имали нужда от
подобен персонал.

През XIX век се създават първите професионални училища, посветени на обучението на специалисти в
приготвянето на храна. През 1891 г. в Париж отваря врати "Професионално училище за готвене и
науката за храните"
. То е субсидирано от държавата и професионалистите, които преподават в него,
като всеизвестно признатия по онова време-Огюст Ескофие. Училището е предназначено само за
студенти от мъжки пол, но за съжаление затваря врати само 14 месеца след откриването си, поради
недостатъчно добро субсидиране от държавата.

Две години по-късно в Швейцария през 1893 г. е открито, известното и до днес училище „Ecole Hoteliere
de Laussane“
, в град Лозана. То е било сред първите институции, които са предлагали специализирано
професионално обучение в сферата на хотелиерството, дори и в наши дни, то е все още сред най-добрите
училища в света. Паралелно със създаването на професионални училища за готвене в Европа, възникват
и някои подобни институции в САЩ. Там моделът на училищата е по-различен. Те представляват обучителни  
центрове, създадени от филантропско движение за осигуряване на обучение на работниците в по-бедните
класи, с цел тяхната ангажираност в обслужващата сфера. Сред тези центрове за готвене са: 

  • училище в Ню Йорк-основано от Жулиета Корсон през 1872 г.
  • училище за готвене в Бостън-създадено през 1878 г.  
  • някои училища, свързани с благотворителни организации в Германия и Скандинавските страни.

Докато в САЩ тепърва се създават подобни академии, на територията на континента ни, те придобиват
още по-голяма популярност. Разширяват предмета на обучението си и се насочват в съвсем друга посока,
а именно в създаването и популяризирането на една нова престижна и значима професия.Така готварството
започва да се превръща в изкуство. Появява се известното училище “Diplôme Le Cordon Bleu”,
създадено по идея на Маrthe Distell в Париж през 1895 г. След няколко години, училището придобива
международна известност като център за професионалисти, които искат да се специализират в обучение
по френски кулинарни изкуства. В момента "Diplôme Le Cordon Bleu", остава една от най-престижните
титли в професионалната кухня, призната от ресторантьори от цял свят.

С една дума, в XIX век училищата за готвене отговарят на три различни модела:

  • готварски училища за кетъринг готвачи и обществено хранене
  • училища за обучение на домакини
  • училища за кулинарни изкуства

Днес професията е изключително уважавана и престижна, а образованието, което се предлага е сред
най-скъпо платеното в световен мащаб.

Тази статия достига до вас, благодарение на: