Авокадо - защо е полезно? 05.06.2016

Защо авокадото е толкова полезно?

Колко древна е историята на авокадото?
Знаете ли, че още ацтеките са смятали авокадото за „плод на боговете“, а според маите то има магически сили и освен това е силен афродизиак? Дали те са били прави, още не е научно доказано, но към днешна дата и след многобройни проучвания вече знаем, че този плод е истински полезен и е част от списъка на суперхраните.


Защо авокадото трябва да бъде неразделна част от менюто ни?
Половин авокадо осигурява 1/5 от задължителната за всеки човек порция плодове или зеленчуци на ден. То е богато на хранителни вещества, които спомагат за подобряване на общото здравословно състояние, има и мононенаситени мазнини, които са чудесен източник на протеини.
Съдържа разтворими фибри, 18 вида незаменими аминокиселини и над 10 минерала, както и така необходимите за организма омега-3 мастни киселини и витамини: В-комплекс, С, Е и К.

Това далеч не е всичко. Последният анализ в съществуващите изследвания показва, че консумирането на кремообразния плод може да помогне за подобряване на метаболизма, дори и при сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, висок холестерол и затлъстяване.

От авокадо не се пълнее
Още една добра новина в полза на авокадото – от него не се пълнее, защото е отличен източник на мононенаситени мазнини, считани за „добри мазнини“ (съдържат се и в зехтина). Този вид мазнини не само не влияят на теглото, а дори спомагат за ограничаване на апетита, т.е. намаляват глада. Факт е, че ястия, които включват авокадо, усилват чувството за ситост по-дълго в сравнение с такива без вкусния плод. Екзотичният му вкус и полезните вещества правят авокадото изключително подходящо за дневното ни меню през летния сезон.

 

Ето една рецепта, която ще Ви помогне да се възползвате максимално от благините на авокадото:
Гуакамоле – самото му име, в превод от езика на ацтеките, живели на територията на съвременно Мексико,
означава „сос от авокадо“. Днес гуакамолето е изключително разпространена рецепта, която можете да опитате
в почти всеки ресторант. Ето как можете да си я направите и у дома:

Продукти:
1 авокадо
1 скилидка чесън
1/2 домат
1/2 лимон
1/4 глава червен лук
1/2 зелена люта чушка (или прясна зелена чушка)
1 щипка сол
1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:
Авокадото се разрязва на две, отстранява се костилката и се обелва, след което се намачква с вилица, докато се получи еднородна смес.  Към получената смес се добавя и сокът на ½  лимон .
Авокадото се разрязва на две, отстранява се костилката и се обелва, след което се намачква с вилица,
докато се получи еднородна смес. Към получената смес се добавя и сокът на 1/2 лимон.


Доматът се обелва, като се потопи във вряла вода за по-малко от минута, след което се залива със
студена вода. По този начин лесно се премахва люспата. Вече обеленият домат се нарязва на ситни
кубчета и се добавя към получената смес, прибавя се червеният лук, нарязан на ситно, а после и
зехтинът.

Скилидката чесън се намачква със солта до получаване на фина паста и се добавя към
кремообразната смес. Всичко се разбърква добре.

Иии… voilà – гуакамолето е готово!

Препоръчваме Ви да го поднесете с хрупкави препечени филийки хляб.