10.03.2018

Тенденциите при храната през 2018 година

Фокус към прецизността
Всяка година храната преминава през различни тенденции, които освен вкусови могат да бъдат и в оформянето и сервирането. Дълго време тенденцията в подредбата на продукцията беше насочена към естествено подредената чиния. Чиния, в която има изобилие от гарнитура и елементи, които изглеждат красиво подредени по един естествен начин сякаш "без усилия". Но, тази тенденция се променя коренно и остава в миналото.  През 2018 година, ще наблюдаваме по сложни движения на главните готвачи, които предприемат много по-систематичен подход в представянето на продукцията. Тя ще бъде подредена, структурирана и проектирана така че да покаже майсторството на чинията по един по строг начин. В статията ще ви представим някои от главните техники в оформянето на храната.
Мащабиране
Ефектът на мащабирането е една от най-популярните тенденции на кулинарната сцена. Елементите са подредени на слоеве като в същото време се получава една изключителна ефирност на подредбата. 
Форми
Изкуството на 3D визуализациите оказва своето влияние и върху храната. Използването на различни форми дава огромна възможност на шефовете, да правят храната сякаш е жива, а творческите и нестандартните форма са безкрайни. Спирали, черепи, бухали - вие решавате в какво ще превъплътите храна си
Кратер
Тази техника не е нова, но вече не се използва само при смачканите картофи и  сосове. Тази техника се използваше и при салатите и десертите. 
Ефектът на вентилатора
Друга интересна тенденция, която набира скорост е ефектът на вентилатора. Тази техника, подобна на мащаба, е чудесен начин да  покажете композиционно движение върху чинията.
МОНОХРОМАТИЧНИ ЯСТИЯ
Монохромът е техника, която се наблюдава от няколко години насам. Все повече готвачи се опитват да я използват като взимат различни елементи, които са в един и същи тон цвят и ги подреждат композиционно в чинията.