Шокoвият охладител е професионален кухненски уред, който се използва за бързо понижаване на температурата на приготвена храна, било то гореща или студена, до безопасна температура за съхранение. Използва се както в домашни условия, така и в търговската мрежа поради набора от предимства, които се предоставят на потребителите.
Процесът на бързо охлаждане включва бързо намаляване на температурата на храната до под 4°C (40°F), което предотвратява растежа на бактериите и помага да се запази качеството и безопасността на храната. Този бърз процес на охлаждане предотвратява образуването на големи ледени кристали, които могат да навредят на текстурата и вкуса на храната, като отделят излишна влага. Освен това минимизира времето, през което храната е в температурния диапазон на „опасна зона“ (където бактериите могат да се размножават).
Шоковите охладители обикновено използват мощни вентилатори и хладилни системи за бърза циркулация на студен въздух около храната, ускорявайки процеса на охлаждане и спомагайки за поддържане на стандартите за безопасност и качество на храните.
Шокови охладители
Защо да използвате бърз охладител?
1. Хигиена и безопасност
Всички пресни органични хранителни продукти съдържат естествено бактериално натоварване, което при благоприятни условия на околната среда (температура и влажност) се умножава, причинявайки опасни ефекти върху здравето на потребителите.
Между +65°C и +3°C: в този температурен диапазон размножаването на бактериите се ускорява експоненциално.
Штрихово охлаждане означава понижаване на температурата на продукта от +90°C до +3°C за по-малко от 90 минути Преминаване през критичния температурен диапазон между толкова бързо, където въздействието на вредни бактерии
са деактивирани. Бластовото охлаждане на сготвен продукт не само предотвратява бактериалната пролиферация, но също така удължава времето за съхранение на продукта, като избягва загубата на вкус и аромат.
Качеството на храната не се влияе, увеличавайки времето за съхранение на продукта.
2. Рационализиране на работата
Шоковите охладители позволяват да се приготви голямо количество продукт и след бързо охлаждане той може да се консумира за период от 5-7 дни, докато продължителността на замразения продукт може да се удължи до няколко месеца, като се поддържа органолептичното състояние на храната.
Запазването на качеството на продукта, позволява предварително планиране на кухненската работа, подобряване на закупуването на суровини, както и натовареност с предимства по отношение на хигиената и разнообразието на менюто.
3. Спестяване на време
Предварителната подготовка на храните и бластното им охлаждане позволява на кухните да предлагат по-вкусно и разнообразно меню при необходимост.
Главният готвач не трябва постоянно да наблюдава процеса
за приготвяне на няколко ястия.
Простата операция по претопляне на храната позволява широка гама от ястия да бъдат сервирани за кратък период от време.
Шоковите охладители увеличават производствения капацитет, като по този начин намаляват разходите за персонал и осигуряват изключителни предимства по отношение на рентабилността и времето.
4. Качество
Бързото понижаване на температурата прави възможно запазването на съдържанието на влага в храните и предотвратяването на нормалната бактериална пролиферация.
Бързото замразяване насърчава образуването на междуклетъчни микрокристали (фигура 2), които поддържат компактността, вкуса и характеристиките на свежест на храните във времето.
Шокиращите охладители Asber са изключителни и при консервирането на пресни и сурови храни, като риба, ракообразни, зеленчуци, хляб и частично завършени продукти като прясна паста и сосове.
5. Приложения
Тази система за рационализиране на кухненската работа е изключително полезна за всички видове кетъринг и особено за столове, болници и ресторанти, както и за специални поводи като големи банкети.
Също така позволява на всички видове ресторанти и кетъринг бизнес да предлагат своите добре представени ястия, които са готови за консумация.
6. Други предимства
Шоковите охладители оптимизират управлението на запасите чрез:
• Намаление на загубеното тегло поради естественото изпаряване
на влага от сготвена храна
• Планирани покупки на храна, като по този начин се подобрява кухненския запас
организация
• Организация на складови мощности и натовареност, настройка
способен лично внимание
• Драстично намаляване на отпадъците и неизползваната храна