Защо е необходимо да се използват шокови охладители и замразители?

Всички пресни органични хранителни продукти съдържат бактерии, които при по-висока температура и влажност могат да бъдат изключително опасни за здравето на потребителя. Най-опасният термичен диапазон е между +65ºС и +3ºС - тогава увеличаването на бактериите е ускорено. Шоковото охлаждане означава намаляване на температурата в сърцето на продукта от +90ºС до +3ºС, колкото е възможно по-бързо, но във всички случаи в рамките на 90 мин. Критичният температурен диапазон между +65ºС и +3ºС се преминава толкова бързо, че качествата на храната се запазват и продуктите могат да се съхраняват 5-8 дни. Шоковото охлаждане на сготвените продукти не само предотвратява разпространението на бактериите, но и удължава времето за съхранение на продуктите.

Дълбоко замразяване или само замразяване - тези две понятия често са объркващи, но крайният резултат и в двата случая е - температурата на продуктите е намалена, но водата в тях не замръзва напълно. Разликата е там, че при самозамразяването няма времеви ограничения и се образува лед в продуктите, докато при дълбокото замразяване се достига температура от -18ºС в сърцето на продукта за време от 4 часа, което предотвратява образуването на ледени кристали. Когато тези кристали се образуват те разрушават мембраните на клетките и по време на размразяването минералните соли и хранителните вещества на продуктите се губят под формата на течност.

Правилното използване на шоковите охладители и замразители ограничава загубите от продуктите, които се получават, ако само бъдат охлаждани. Намаляването на температурата трябва да стане от +90ºС до +3ºС, колкото се може по-бързо, но във всички случай в рамките на 90 мин. Резултатът ще бъде сочен продукт, който може да бъде запазен по-дълго време и след регенерация ще има вкуса на прясно сготвен. Освен това шоковият охладител ви помага да програмирате работата в кухнята и да използвате времето за създаване на запаси за определен период. Правилното използване на шоковия охладител осигурява по-малко загуби, пестене на време, висока възвращаемост и здравословни и вкусни продукти.

Шоковите охладители и замразители на Fagor са изработени изцяло от неръждаема стомана. Подходящи са, както за GN тави, така и за Euronorm тави (60х40см). Вратите са с автоматично заключване. При охлаждане редуцират температурата от +70ºC до +3ºC, а при замразяване - от +20ºC до -18ºC. Възможност за избор между 1 "hard" и 1 "soft" програма при охлаждане и 2 "hard" и 2 "soft" програми при замразяване. "Hard" програмата се използва за продукти с дебелина над 2 см, а "soft" програмата - за продукти с дебелина по-малка от 2 см или с ниска плътност. "Soft" програмата не позволява образуването на лед в продуктите. Продължителността на работния цикъл при охлаждане е 90 минути, а при замразяване - 240 минути. 

Машините са оборудвани с електронен таймер и температурна сонда. На края на работния цикъл машината работи като кабинет за съхранение с температура от +2º/+4ºC при охлаждане и от -18ºC при замразяване.

60 мм полиуретанова изолация с 40 кг/м³ плътност, R-404 A, без CFC. Автоматично изпаряване на водата при размразяване.

Повече за цените и моделите шокови замръзители и охладители, можете да научите тук.