Шокoвият охладител е професионален кухненски уред, който се използва за бързо понижаване на температурата на приготвена храна, било то гореща или студена, до безопасна температура за съхранение. Използват се както в домашни условия, така и в професионалната кухня поради набора от предимства, които се предоставят на потребителите.
Процесът на бързо охлаждане включва бързо намаляване на температурата на храната до под 4°C (40°F), което предотвратява растежа на бактериите и помага да се запази качеството и безопасността на храната. Този бърз процес на охлаждане предотвратява образуването на големи ледени кристали, които могат да навредят на текстурата и вкуса на храната, като нарушават мембраните на клетките. Освен това шоковото замразяване минимизира времето, през което храната е в температурния диапазон на „опасна зона“ (където бактериите могат да се размножават).
Шоковите охладители обикновено използват мощни вентилатори и хладилни системи за бърза циркулация на въздуха около храната, ускорявайки процеса на охлаждане и спомагайки за поддържане iи спазване на стандартите за безопасност и качество на храните.
Защо да използвате шоков охладител?
1. Хигиена и безопасност
Всички пресни органични хранителни продукти съдържат естествено бактериално натоварване, което при благоприятни условия на околната среда (температура и влажност) се умножава, причинявайки опасни ефекти върху здравето на потребителите.
Между +65°C и +3°C: в този температурен диапазон размножаването на бактериите се ускорява експоненциално. Шоково охлаждане означава понижаване на температурата на продукта от +90°C до +3°C за по-малко от 90 минути. Преминаването през критичния температурен диапазон за кратко време води до деактивирани на вредните бактерии. Шоковото охлаждане на сготвен продукт не само предотвратява бактериалната пролиферация, но също така удължава времето за съхранение на продукта, като се избягва загубата на вкус и аромат. Качеството на храната не се влияе с увеличаване времето за съхранение на продукта.
2. Рационализиране на работата
Шоковите охладители позволяват да се приготви голямо количество продукт и след шоково охлаждане може да се консумира за период от 5-7 дни, докато при шоково замразяване, продължителността на замразения продукт може да се удължи до няколко месеца, като се поддържа органолептичното състояние на храната.
Запазването на качеството на продукта, позволява предварително планиране на процесите по приготвяне на храната, оптимизиране на закупуването на продукти, както и редица предимства по отношение на хигиената и разнообразието на менюто.
3. Спестяване на време
Предварителната подготовка на храните и шоковото им охлаждане позволява на ресторантите да предлагат по-вкусно и разнообразно меню.
Главният готвач не трябва постоянно да наблюдава процеса за приготвяне на няколко ястия. Простата операция по претопляне на храната позволява широка гама от ястия да бъдат сервирани за кратък период от време. Шоковите охладители увеличават производствения капацитет, като по този начин намаляват разходите за персонал и осигуряват изключителни предимства по отношение на рентабилността и времето.
4. Качество
Бързото понижаване на температурата прави възможно запазването на съдържанието на влага в храните и предотвратяването на нормалната бактериална пролиферация. Шоковото замразяване насърчава образуването на междуклетъчни микрокристали, които поддържат компактността, вкуса, свежестта и характеристиките на храните във времето.
Шоковите охладители са изключителни и при консервирането на пресни и сурови храни, като риба, ракообразни, зеленчуци, хляб и частично сготвени продукти като прясна паста и сосове.
5. Приложения
Тази система за рационализиране на кухненската работа е изключително полезна за всични ниши на гастро индустрията и особено за кетеринг, столове, болници и ресторанти, както и за специални поводи като големи банкети. Също така позволява на ресторанти и кетъринг бизнес да предлагат своите добре представени ястия, които са готови за консумация.
6. Други предимства
Шоковите охладители оптимизират управлението на складовите запасите чрез:
Ние в Тирол Профешънъл знаем, че безопасността и качеството на храната са приоритет за всеки Шеф готвач. За да оптимизираме вашият бизнес и да направим безкомпромисно представянето на вашето меню, предлагаме широка гама от различни по размер комбинирани шокови охладители и замразители. Гамата на Fagor включва модели шокови охладители специално проектирани за комбинирано инсталиране с конвектомати. Комбинираното използване на конвектоматни фурни и шокови охладители ви позволява да бъдете още по-ефективни, като ви помага да програмирате работата си в кухнята, води до по-малко отпадъци, спестяване на време и оптимален резултат.