Звучи просто, но можем да ви уверим, че не е така. Правилното организиране на индустриалните хладилни витрини във вашия бар или ресторант е важна задача за поддържане на качеството на храната. Вероятно, може би си мислите, че разполагайки с различни рафтове, имате свободата да ги организирате по свое усмотрение, има неписани правила, които да гарантират хигиената и безопасността на храните, като по този начин се избягват недоразумения с вашите клиенти и гости.
Първото правило, което трябва да имате предвид при съхранение на охладени храни касае хигиената, температурата и срокът на годност.
Хигиена
Както поддържаме оптимална и адекватна хигиена на останалите елементи, които изграждат една професионална кухня, така е важно да не забравяме един от най-важните елементи при запазването на храната, която ще радва посетителите.
Като пространство, през което преминават много храни, е важно да се поддържа подходяща хигиена ипочистване на професионалния хладилен шкаф, за да се избегне възможно кръстосано замърсяване. Следователно почистването на вътрешността ще трябва да се извършва често.
Индустриалните хладилни витрини са идеална среда за размножаване на бактерии, които могат да бъдат опасни за здравето на клиентите, тъй като могат да причинят отравяния, заболявания или алергии.
Следователно правилното им организиране ще ни помогне да избегнем развалянето на храната. Въпреки факта, че хладилните шкафове контролират температурата, независимо от непрестанното отвораряне в процеса на работа, е по-сложно да се контролира влажност и кислород, необходими за поддържане на храната в добро състояние.
Температура
Хладилниците са вселена, в която микроорганизмите се развиват лесно и бързо, ако не ги поддържаме на правилната температура. Идеалният температурен диапазон за това е между 2° и 5° през цялото време, като 4° е идеалната температура. Ако обаче хладилникът е твърде пълен, температурата ще трябва да се свали, докато ако е твърде празен, ще трябва да се вдигне.
Срок на годност
Както всички знаем, всяка храна има свой собствен срок на годност, време, в което трябва да се съхранява при определени условия, за да се избегне преждевременно разваляне. В рамките на този период е препоръчително да проверявате състоянието му от време на време, за да избегнете разпространението на гъбички и бактерии, които могат да замърсят останалата храна.
Организация на хладилните рафтове
След като контролираме тези три "величини", е време да организираме хладилника според различните хранителни продукти. Добре организираният хладилник ще улесни работатаи производителностт на персонала, така че когато организирате рафтовете, вземете предвид следното:
Колбаси
Това са храни, които не се нуждаят от прекалено ниски температури, както и предварително сготвените храни, така че можем да ги съхраняваме на централните рафтове на хладилника и винаги в херметически затворени контейнери.
Месо и риба
Те обикновено се съхраняват на долните рафтове, където се поддържат най-ниските температури. Така при евентуално капане ще избегнем това да се отрази на останалите хранителни продукти. Важно е месото и рибата да се разделят и да се организират по подобни продукти.
С Fagor Professional имате и възможност за инсталиране на хладилен шкаф с отделение за риба, за да избегнете кръстосано замърсяване.
Плодове и зеленчуци
Ако плодовете и зеленчуците ще се консумират сурови, поставете ги в покрити съдове, отделно и на горните рафтове.
В случай, че те ще се готвят, поставете ги на дъното. Всичко обаче зависи от вида плодове и зеленчуци, които трябва да съхранявате, тъй като не всички се нуждаят от една и съща температура. Например картофите, лукът или чесънът не трябва да се съхраняват в хладилник.
Яйца и млечни продукти
За млечни продукти, като сирене, мляко и кисело мляко, използвайте централните рафтове, тъй като те трябва да се съхраняват на студено, за да останат свежи. Яйцата са храна с висок риск от заразяване, особено ако са подложени на резки промени в температурата. Не е необходимо да са на толкова ниска температура, така че ще отидат в най-малко студената зона на хладилника, като се гарантира, че това е изолирано, хладно и сухо пространство.
Консерви и храни в буркани
Това са храни, които имат нужда от по-ниска температура, особено ако вече са отваряни. В последния случай е най-добре да се съхраняват в херметически затворен контейнер, на горните рафтове на индустриалния хладилен шкаф.
Сосове
Това са преработени храни, които не се нуждаят от прекалено ниски температури, така че трябва да се държат на средните рафтове, точно над месото и рибата.
Десерти
Ако вашето заведение не разполага с промишлен хладилен шкаф специално за десерти, за идеален резултат е препоръчително съхранението им на долните рафтове, винаги покрити, за да не поемат миризмите и ароматите на останалата храна.
След като организирате перфектно хладилното си оборудане, ще видите как ще се увеличи производителността на работния ви екип, тъй като ще знаете точно къде се намира всеки хранителен артикул, от който се нуждаете.
Надяваме се, че всички тези съвети ще помогнат на вашия бизнес да е по-успешен.
Префисионалното оборудване на бранда Fagor Professional предлага ефективни решения за професионална кухня и перално стопанство, за всеки клиент, който иска да оптимизира бизнеса си.
Очакваме запитванията ви. Не се колебайте, пишете ни, обадете ни се!
Ние ще ви помогнем да реализирате вашите желания!
(Part Text and picture source: Blog/ Fagor Professional)