Най-известните кулинарни награди 18.05.2019

Най-известните кулинарни награди

Днес има три основни гастрономически награди, които дават най-голямо признание в света и това са: Звездите Мишлен, 50-те най-добри ресторанта в света и наградите на James Beard.

50-те най-добри ресторанта в света
Тази награда се появява преди 16 години като рубрика в списание British Restaurant Magazine и се превръща в самостоятелна церемония. Въпреки че продължава да е част от същата британска издателска група, Уилям Рийд Медия Бизнес, вече не зависи от ресторантското списание. Както подсказва името му, тази класация събира 50 ресторанта от цял свят, въпреки че наскоро започна да публикува списък и с позиции от 51 до 100. 1040 международни експерта по гастрономия отговарят за избора на 50-те най-добри ресторанта в света. Всеки съдия създава списък с 10 ресторанта, класифицирани по ред на предпочитанията си въз основа на техния собствен опит. Тези ресторанти могат да бъдат различни по стил, размер и популярност. Важно е да се подчертае, че тази награда не се присъжда на главния готвач, а на ресторанта.
5 ресторанта, които са клиенти на Fagor Industrial и са включени в класацията през 2018 г. са Martín Berasategui, Nerua G Bilbao, Mugaritz, ресторант Arzak и Astrid & Gastón!

Джеймс Бърд
Тези награди се считат за „Оскарите“ на гастрономията в САЩ и са били предоставени от фондация „Джеймс Бърд“ от 1990 г., като награждават най-забележителните кулинарни фигури. Джеймс Биърд е известен готвач, който посвещава кариерата си в популяризиране на кухнята в страната си. Фондацията, която носи неговото име, е организация с нестопанска цел, която организира обучителни събития в Съединените щати и предлага стипендии за готвене на студенти. Наградите „Джеймс Бърд“ се открояват, заради огромното влияние, което оказват. Журито се състои от повече от 600 готвачи и специалисти по гастрономия, които са раздават награди в 11 различни категории, сред които най-добрият ресторант, най-добрият готвач или сладкар. Всяка от тези категории има 5 финалисти и един победител. Макар че тези награди са от голямо значение в САЩ, те са критикувани за много ниския дял на жените сред носителите на награди, както и защото наградите се печелят главно в големите градове на страната, пренебрегвайки градове с по-малко жители.

 

Звезди Мишлен
Неслучайно тези гастрономически награди носят името на известната марка гума: тази марка е създател на най-известната кулинарна награда, не само в Европа, но и в международен план. Всичко започва в началото на миналия век, когато френската компания за първи път публикува своя Michelin Guide, като подарък за своите клиенти. Той им дава съвети и информация, за да направи пътуването им по-лесно, но и така че да карат повече и в резултат, да купуват повече гуми. Едва през 1936 г. съдиите на Мишлен, започват да оценяват цялостно ресторантите за тяхното обслужване, качество и оригиналност на техните ястия, награждавайки ги от една до три звезди. Тази класация оценява ресторанти от цял ​​свят и в момента само 129 ресторанта могат да се похвалят с 3-те желани звезди.

Част от ресторантите с оборудване от Fagor Industrial и притежаващи звезди Мишлен през 2019 година, са:

  • Martín Berasategui * * *
  • Mugaritz * *
  • La Terraza del Casino * *
  • Astrid & Gastón * *
  • Nerua G Bilbao *
  • Noor Restaurant *
  • Eneko Jatetxea *
  • La Bicicleta *
  • Eneko Bilbao *
  • Mina *
  • Lillas Pastia *
  • Zortziko *
  • El Ermitaño *
  • La Viña del Ensanche *
  • Zuberoa *
  • eMe Be Garrote *
  • Restaurante Clos *

Изберете кухненско оборудване от Tirol Professional