6 принципа при инсталирането на професионално кухненско оборудване 18.07.2017

6 принципа при инсталирането на професионално кухненско оборудване

Професионалистите в кетъринг сектора трябва да спазват редица правила при монтирането на професионално оборудване в кухните си. Съвременният пазар обикновено изисква големи усилия и инвестиции от страна на производителите да предлагат все по-ефективни решения, които оптимизират разходите за поддръжка на помещенията.

В наши дни фактори като енергоспестяване, ефективност и лесно управление са от съществено значение за оборудването, използвано в кетъринг фирмите. Когато такива възможности са налице, работата с оборудването е по-интуитивна и улеснява значително ежедневните дейности.

Сред основните принципи, които трябва да бъдат взети предвид при монтирането на професионални уреди в кухните са:

1. Персонализирани решения:

Това е една от основните тенденции в сектора. Благодарение на персонализираните технологии в областта на професионалното кухненско оборудване, експертите днес могат да изберат най-функционалното и естетично решение за своята кухня, благодарение на комбинацията на различни компоненти като газови котлони, електрически фритюрници, готварски модули с термостати за контрол на температурата, грилове за печене с водно охлаждане, индукционни котлони и повърхности, бен-марита или готварски плочи и много други.

2. Решения, съобразени с конкретните потребности:

Първата стъпка към ефективното оборудване на една професионална кухня е да се проучат възможностите, които пространството и помещението предлагат, и да се използват така, че да се извлече максимумът от тях. Кухнята на малък бар например не се нуждае от същото оборудване и разположение като тази на голям хотел. Във всеки проект трябва да се търси оптимален комфорт и ефективна организация на работните процеси. Всички елементи от кухненското оборудване трябва да позволяват лесно почистване и поддръжка. Благодарение на достъпната на пазара широка гама от решения с различни размери, форма и функции, професионалистите от кетъринг сектора могат да изберат най-подходящите за своята кухня уреди, които да им осигурят най-добрите резултати.

3. Технологични подобрения:

Специалистите често откриват, че кухните им са оборудвани с прекалено сложни уреди, които на практика усложняват и забавят работата им. Ето защо е важно при индустриалното кухненско оборудване да се търсят решения с най-подходящите технологични подобрения. Шоковите охладители, които позволяват охлаждане на ястията от 70 до 3 градуса по Целзий само за няколко секунди например, както и модерните фурни - спестяват време и подобряват ефективността на готвенето, тъй като са базирани на съвременни технологии и системи за препрограмиране и запаметяване, които интуитивно се адаптират към ежедневните работни процеси. Професионалните фурни могат да изчислят точното количество енергия, необходимо за сготвянето на дадено ястие, и прецизно да определят продължителността на приготвяне. Тези възможности им позволяват значително да ускорят готвенето и да функционират по предварително програмирани режими и графици. Целта е работата да бъде максимално улеснена, а процесите – ускорени и опростени.

4. Дизайн на компонентите:

За специалистите в областта на кетъринга е от изключителна важност да могат да отстранят и ремонтират даден елемент от кухненското оборудване максимално бързо в случай на повреда, за да не се прекъсва и възпрепятства работата на цялата кухня. Персонализираните кухни се проектират така, че да покрият потребностите на наличното пространство и да го оптимизират, позволявайки на потребителя да избере най-подходящата базова конфигурация, конструкция и материал/тип на повърхностите, както и необходимите спомагателни уреди и аксесоари, които да допълнят перфектния дизайн.

5. Устойчивост на материалите:

В кетъринг сектора материалите играят съществена роля, тъй като сред основните цели на ефективното оборудване на професионална кухня е уредите да са високоустойчиви. Ето защо неръждаемата стомана продължава да е най-често избираният материал, тъй като осигурява устойчивост и дълговечност и гарантира много години експлоатация на уредите.

6. Отговорност към околната среда:

Професионалното оборудване в индустриалните кухни изисква висок разход на ресурси, включително енергия (главно електричество или газ) и вода. Ето защо енергийната ефективност и устойчивостта са основен приоритет за развойните и научноизследователските центрове на производствените компании за индустриално кухненско оборудване.

Всички изброени дотук фактори и принципи са от съществено значение при реализацията на проект по оборудване на професионална кетъринг кухня, независимо дали става въпрос за оборудване за ресторант, хотел, болница или кафе. Важно е да се знае, че обикновено инвестициите от страна на професионалистите в индустриалните кухни са значителни и те очакват оптимални резултати от инсталираното оборудване. Всеки проект на практика е уникален и трябва да бъде максимално адаптиран към възможностите на обекта. Персонализираните професионални кухни осигуряват на служителите работно пространство, в което всеки елемент е стриктно съобразен с потребностите им, улеснявайки работните процеси и гарантирайки оптимални резултати.

Изберете кухненско оборудване от Tirol Professional